f

Zespół

Jak utworzyć nowe konto?

To bardzo proste. Wejdź na stronę Nozbe i kliknij przycisk „Załóż konto”. Wpisz swój adres e-mail oraz hasło. Następnie, wpisz swoją nazwę użytkownika, wybierz nazwę dla Twojego zespołu i potwierdź adres e-mail. Po potwierdzeniu adresu e-mail, będziesz mógł zalogować się do swojego konta w Nozbe.

Jak zaprosić do zespołu nowe osoby?

Jeśli masz utworzone konto możesz zaprosić do swojego zespołu nowych użytkowników.

Aby dodać do zespołu nową osobę, otwórz sekcję “Osoby w zespole” w głownym menu, po czym kliknij przycisk „+”. Wpisz adres e-mail i kliknij „Dalej”. Osoba ta otrzyma wiadomość e-mail z zaproszeniem do Twojego zespołu.

Team invitation

Jeśli będzie chciała do niego dołączyć, będzie musiała utworzyć nowe konto za pośrednictwem linku z otrzymanej od Ciebie wiadomości e-mail z zaproszeniem.

Możesz wysłać nowym członkom zespołu zaproszenie za pomocą wiadomości e-mail albo wygenerować unikalny kod i wysłać im go.

Zaproszone osoby muszą albo kliknąć na link z zaproszeniem w mailu, albo skopiować i otworzyć link w przeglądarce. Jeśli już mają konto, mogą zalogować się na nie by poprosić o przyjęcie do zespołu.

Jeśli nie mają jeszcze swojego konta, mogą się zarejestrować, założyć konto i dołączyć do Twojego zespołu.

Pamiętaj, że jeśli nowa osoba użyła kodu by dołączyć do zespołu, Ty musisz ją zatwierdzić w swojej aplikacji. Wszystkie oczekujące na potwierdzenie zaproszenia znajdziesz tuż nad listą Twoich ulubionych projektów.

Oczekujące zaproszenie

Nowi użytkownicy automatycznie otrzymują dostęp do wszystkich projektów zespołowych, chyba, że są to projekty z ograniczonym dostępem.

Istnieje także możliwość zaproszenia nowych członków zespołu w trakcie zakładania własnego konta. Po prostu wpisz ich adres e-mail, a otrzymają oni zaproszenie w momencie gdy potwierdzisz swoje nowe konto w Nozbe.

Nowi użytkownicy

Jeśli dodajesz nowych członków na telefonie, możesz wybrać kontakty bezpośrednio z książki adresowej.

Należy pamiętać, że gdy dodasz więcej niż czterech użytkowników do swojego zespołu, to jego plan zostanie automatycznie zmieniony na próbny. Nie ma potrzeby podawania żadnych danych płatnościowych.

Jeśli stworzysz swój zespół na iOS lub iPadOS, nie będziesz mógł tam dodać więcej niż czterech osób i zacząć w ten sposób okresu próbnego.

Zaproszenie do zespołu wygasa po siedmiu dniach.

Jak usunąć kogoś z zespołu?

Jeśli jesteś właścielem lub administratorem zespołu, w każdej chwili możesz kogoś z niego usunąć.

Przejdź do widoku „Osoby w zespole”, wybierz osobę, którą chcesz usunąć, klikając jej nazwę użytkownika, a następnie przejdź do jej szczegółów poprzez kliknięcie ikony trzech kropek obok nazwy użytkownika. Zobaczysz tam opcję „Usuń z zespołu”. W kolejnym oknie kliknij „Usuń”, aby zatwierdzić swoją decyzję.

Remove from the team

Użytkownik, który został usunięty z zespołu, ale jest jednocześnie członkiem innego zespołu, straci dostęp do całego zespołu, z którego został usunięty, włącznie z prywatnymi projektami, które w nim posiadał. Nie będzie to jednak miało wpływu na projekty, które użytkownik współdzieli z innymi zespołami.

Jeśli usuwany użytkownik nie jest członkiem innego zespołu, to straci dostęp do całego zespołu, włącznie ze znajdującymi się w nim prywatnymi projektami; jednocześnie, w wyniku usunięcia go z zespołu system utworzy dla niego nowy (pusty) zespół na bezpłatnym planie Free. Dzięki temu usunięty użytkownik będzie mógł zalogować się na swoje konto i dołączyć do innych zespołów.

Jak zarządzać zespołem

W sekcji „Osoby w zespole” wybierz osobę i przejdź do jej panelu szczegółów. Zobaczysz tam kilka różnych opcji:

User's Option Menu
  1. Nadaj prawa administratora (lub Odbierz prawa administratora) – tutaj możesz sprawdzić aktualną rolę przypisaną osobie z Twojego zespołu, nadać jej prawa dodatkowego administratora lub je odebrać.

  2. Usuń z zespołu – możesz usunąć kogoś ze swojego zespołu.

  3. Grupy - sprawdz, do jakich grup należy użytkownik

  4. Ulubiony – oznacz użytkownika jako ulubionego członka zespołu. Taki użytkownik będzie widoczny w sekcji „Ulubione” w panelu po lewej stronie.

  5. Pokaż zakończone – możesz wyświetlić wszystkie zadania ukończone przez tę osobę.

  6. Wybierz zadania - możesz wybrać wiele zadań naraz i zmienić je wedle potrzeby

  7. Kopiuj link do tej listy – możesz skopiować link do listy zadań tego użytkownika.

  8. Eksportuj do CSV - eksportuj listę zadań tego użytkownika do pliku CSV

Jeśli użytkownik nie aktywował jeszcze konta, możesz dodatkowo ustawić jego nazwę użytkownika i opis. Dzięki temu pozostałe osoby z zespołu będą wiedzieć, kim jest ta osoba, jeszcze zanim dołączy do zespołu.

Grupy w Twoim zespole

Jako właściciel zespołu lub jego admin możesz tworzyć grupy osób. Jest to przydatna opcja, która pomoże w zarządzaniu zespołem. Pamiętaj, że grupy te są widoczne dla wszystkich członków zespołu, a stworzenie prywatnej grupy nie jest możliwe.

Jeśli chcesz stworzyć grupę, otwórz sekcję “Osoby w zespole” w lewym panelu. Następnie naciśnij przycisk “Grupy” -> “Stwórz nową grupę”. Teraz wpisz nazwę tej grupy i wybierz członków zespołu, których chcesz do niej dołączyć. Teraz już tylko wystarczy, że klikniesz przycisk “Utwórz”, by stworzyć grupę.

Grouping members

W każdym momencie możesz zmienić członków zespołu, którzy należą do danej grupy, zmienić jej nazwę lub skasować ją, gdy nie będzie już potrzebna.

Wskazówka: jeśli utworzyłeś grupę w zespole, to możesz ją wspomnieć w komentarzu. W ten sposób każdy członek wspomnianej grupy dostanie powiadomienie. Przydatne, prawda?

Wzmianka grupy

Jedna osoba może należeć do kilku grup naraz. Możesz więc stworzyć tyle grup, ile potrzebujesz i dodać do nich odpowiednie osoby.

Jak zmienić nazwę zespołu?

Jeśli jesteś właścicielem zespołu bądź jego administratorem, możesz w razie potrzeby zmienić nazwę swojego zespołu.

Otwórz zakładkę “Osoby w zespole”, a następnie kliknij w trzy kropki by zmienić nazwę.

How to change your team's name

Wiele Zespołów

W Nozbe możesz posiadać lub dołączyć do więcej niż jednego zespołu. Jest to przydatne nie tylko, gdy współpracujesz z różnymi firmami czy organizacjami, ale również wtedy, gdy po prostu potrzebujesz oddzielnej przestrzeni na swoje prywatne i rodzinne sprawy. Posiadanie więcej niż jednego zespołu może Ci pomóc lepiej zorganizować swoją pracę i oddzielić kwestie zawodowe od prywatnych obowiązków.

Jak dodać kolejny zespół

Kliknij przycisk “Zarządzaj”, widoczny pod awatarem Twojego obecnego zespołu po lewej stronie aplikacji. Teraz możesz wybrać czy chcesz stworzyć nowy zespół, czy też dołączyć do już istniejącego. Następnie postępuj zgodnie z prostą instrukcją.

Pamiętaj, że prośba o dołączenie do innego zespołu musi zostać rozpatrzona przez jego właściciela bądź administratora.

Create another team

Jak usunąć jeden z Twoich zespołów

Jeśli chcesz skasować lub opuścić jeden ze swoich zespołów, przejdź do widoku “Osoby w zespole” i kliknij swoje imię. Teraz naciśnij trzy kropki przy swoim imieniu i wybierz “Opuść zespół”:

Leaving team

Jak wiele zespołów możesz mieć?

Możesz mieć jeden bezpłatny zespół. Jeśli chcesz stworzyć kolejny, to będzie on automatycznie zmieniony na testowy zespół, ważny przez siedem dni. Gdy okres próbny wygaśnie, należy podjąć decyzję, czy wykupić plan Premium, czy też usunąć jeden z aktywnych zespołów. Jeśli tego nie zrobisz, pojawi się błąd synchronizacji i nie będzie można używać aplikacji.

Zespołów na planie Premium możesz mieć tyle ile potrzebujesz. Bez żadnych ograniczeń. Pamiętaj jednak, że każdy zespół Premium wymaga osobnej subskrypcji.

Możesz także dołączyć do tylu zespołów ilu chcesz. Nie ma tu znaczenia czy są to zespoły darmowe czy płatne.

Zamknięcie konta lub opuszczenie zespołu jako właściciel

Jeśli jesteś właścicielem zespołu i zdecydujesz się zamknąć swoje konto, pamiętaj, że w ten sposób zamkniesz tylko te konta, które nie uczestniczą również w innych zespołach.

Opuszczenie zespołu jako jego właściciela spowoduje przeniesienie własności na administratora zespołu lub dowolnego członka zespołu, jeśli nie ma administratorów.