f

Integracja z kalendarzem Outlook

Jak połączyć kalendarz Outlook z Nozbe

Aby zsynchronizować Nozbe z Kalendarzem Outlook, wybierz ikonkę zębatki -> Ustawienia -> Kalendarze -> Kalendarz Outlook. Naciśnij przycisk “Włącz”, by włączyć integrację.

Integracja z Kalendarzem Outlook

Następnie musisz się zalogować na swoje konto Microsoft. Po zalogowaniu strona Microsoftu poprosi Cię o przyznanie Nozbe dostępu do danych Twojego kalendarza. Naciśnij “Tak”, by włączyć integrację.

I już! Gotowe!

Jak to działa?

Nozbe utworzy osobny pod-kalendarz o nazwie “Nozbe - [nazwa przestrzeni]” w Twoim Kalendarzu Outlook. Możesz włączyć integrację z Kalendarzem Outlook w każdej przestrzeni, którą posiadasz lub której częścią jesteś.

Zwróć uwagę, że po zintegrowaniu obu aplikacji ze sobą, Kalendarz Outlook nie zacznie automatycznie wyświetlać tego pod-kalendarza. Aby go zobaczyć, aktywuj go na swojej liście “Moje kalendarze” w Kalendarzu Outlook.

Wszystkie zadania z ustawionymi datami (w aktywnych projektach) przypisane Tobie pokażą się w zintegrowanym kalendarzu Outlook. Utworzone zostanie nowe wydarzenie o takiej samej nazwie, co zadanie. W opisie tego wydarzenia znajdziesz link do odpowiadającego mu zadania.

Możesz też dodawać nowe wydarzenia w danym pod-kalendarzu - zostaną one zsynchronizowane jako nowe zadania w Twoim Nozbe. Pierwszy komentarz do zadania stworzonego w ten sposób będzie zawierał opis danego wydarzenia w Kalendarzu Outlook oraz link do niego.

Zwróć uwagę, że wydarzenia dodane do innych pod-kalendarzy nie będą synchronizowane z Nozbe.

Kiedy ukończysz zadanie w Nozbe, wydarzenie w kalendarzu Outlook zostanie odhaczone. Przywrócenie zadania w Nozbe, przywróci wydarzenie także w kalendarzu Google.

Jeśli zmienisz datę zadania w Nozbe, zostanie to zsynchronizowane z Twoim kalendarzem Outlook.

Z kalendarzem zostanie także zsynchronizowane zadanie delegowane na Ciebie z dodaną datą.

Dodatkowe ustawienia

Po uruchomieniu integracji możesz dostosować, jakie wydarzenia chcesz widzieć w swoim Kalendarzu Outlook.

Dodatkowe ustawienia integracji z Kalendarzem Outlook

Dostępne są dwa dodatkowe ustawienia:

  1. Ukryj wydarzenia całodniowe - włączając tę opcję, przestaniesz widzieć całodniowe zadania (czyli zadania z terminem, które nie mają ustawionej godziny) z Nozbe w swoim Kalendarzu Outlook;
  2. Ukryj zakończone - gdy włączysz tę opcję, Kalendarz Outlook przestanie Ci pokazywać zakończone zadania z Nozbe.

Zadania powtarzalne w Nozbe i Kalendarzu Outlook

Nozbe i Outlook traktują powtarzanie zadań w inny sposób.

Nozbe podtrzymuje tylko jedną aktywną wersję zadania powtarzalnego, która zaplanowana jest na najbliższy termin wyznaczony przez mechanizm powtarzalności. Ta wersja pojawi się w Twoim Kalendarzu Outlook jako jedno wydarzenie z tą datą.

Kiedy zakończysz to zadanie, jego kolejna wersja z nową datą zostanie utworzona w Nozbe, a na następny dzień - zsynchronizowana w Kalendarzu Outlook.

Oznacza to, że poza kolejną wersją swojego zadania powtarzalnego, zaplanowaną na najbliższy termin wyznaczony przez powtarzalność, nie zobaczysz kolejnych przyszłych wersji tego zadania w swoim Kalendarzu Outlook.

Blokowanie czasu

Włączenie parametrów czasu w projekcie umożliwia dodanie parametrów “Potrzebny czas” i “Przepracowany czas” do zadań w tym projekcie.

Możesz wykorzystać parametr “Potrzebny czas”, aby blokować czas w Kalendarzu Outlook. Gdy dodasz parametr “Potrzebny czas” do zadania z datą i godziną, to czas trwania wydarzenia w Kalendarzu Outlook zostanie ustawiony zgodnie z ustawionym w Nozbe parametrem.

Dzięki temu możesz planować swój dzień bardziej efektywnie, uwzględniając planowany czas trwania swoich zadań.

Wyłączenie integracji

Jeśli nie chcesz już korzystać z integracji z Kalendarzem Outlook, to możesz ją wyłączyć w swoim Nozbe.

Aby to zrobić, naciśnij ikonę zębatki -> Ustawienia -> Kalendarz Outlook i wybierz przycisk “Wyłącz”. Integracja zostanie wyłączona.

Zwróć uwagę, że gdy wyłączysz integrację, to synchronizacja pomiędzy Twoim Nozbe a Kalendarzem Outlook zostanie zatrzymana. Jednocześnie pod-kalendarz i wszystkie znajdujące się w nim wydarzenia, które zostały zsynchronizowane przed wyłączeniem integracji, pozostaną w Twoim Kalendarzu Outlook. Jeśli nie chcesz już widzieć tego pod-kalendarza, możesz go usunąć w ustawieniach swojego Kalendarza Outlook.

Usuwanie pod-kalendarza